Veckobrev v.11

Hej,

En schemabrytande vecka har rusat förbi. Studiedag, nationella prov i matematik och handbollsturnering har alla fått plats.

Femmorna kämpade tappert i sin handbollsturnering. Det blev vinst i tre av fyra matcher vilket ju är fantastiskt bra jobbat. Efter den första förlusten blev de verkligen ett lag och samarbetade på ett fint sätt. Det är roligt att se när de är så måna om varandra.

Onsdagens nationella prov i matematik skrevs utan större problem. Eleverna var väldigt fokuserade på sin uppgift. Eftermiddagens prov började något mer turbulent men även detta lugnade sig snabbt och eleverna återfick sitt fokus. Eleverna skrev också fokuserat på fredagens båda prov, de har verkligen gjort sitt bästa. Vissa elever har varit oroliga efteråt då de inte klarade alla uppgifter, så vi vill klargöra även för er att nationella provet inte sätter slutbetyg.

Idag, fredag, såg fyrorna och femmorna på en film som heter ”Trust”. Denna film handlar om internet och de faror som kan finnas där. Filmen visades då det är viktigt för eleverna att vara medvetna kring vad som kan hända på internet och är såklart särskilt aktuell med tanke på händelserna i Gråbo den senaste tiden. Det finns dock en del starka scener i filmen som vissa elever kan ha reagerat på. Diskutera gärna detta hemma.

Nästa vecka gäller samma schema som vi har haft sedan sportlovet. Det är alltså inga nationella prov eller dylikt som ändrar på dagarna! Nästa nationella prov är i NO och skrivs den 11:e april, dvs. efter påsklovet. Bifogar det nygamla schemat ifall någon inte har det kvar.

Vi bifogar också information kring idrotten. Vi har sett en del problem gällande just idrotten. Informationen riktar sig främst till vårdnadshavare i årskurs sex men då liknande problem finns i de andra årskurserna ser vi gärna att alla tar del av informationen.

Detta gör vi just nu:

Svenska

Årskurs 4: Fortsatt samarbete med ämnet SO där de har arbetat med forntiden. Nästa vecka fortsätter samma upplägg men med vikingatiden och asatron. Veckans ord fortsätter som vanligt.

Årskurs 5: Eleverna har fortsatt skriva på sina kapitel. Denna veckan fick de sitt sista lektionstillfälle till detta så vissa kommer att behöva skriva hemma. Nästa vecka ska vi arbeta med respons där de får läsa varandras texter.

Årskurs 6: Denna veckan har eleverna skrivit olika texttyper och haft en förberedelselektion inför muntliga nationella provet i svenska. De muntliga provet kommer att ske i grupper om tre från och med måndag v. 12. Eleverna vet vilken grupp de är i och när de ska redovisa.

Matematik

Årskurs 4: Denna veckan har eleverna arbetat med statistik och diagram. De har i grupperna börjat göra diagram utifrån svaren i sina undersökningar och snart är de redo för att redovisa statistiken.

Årskurs 5: Eleverna har denna veckan arbetat med statistik. De har arbetat i böckerna och de har också i par gjort en statistisk undersökning i klassen. Nästa vecka ska de börja sammanställa svaren i olika sorters diagram.

Årskurs 6: Denna veckan har matematiken bestått av fyra nationella prov. Nästa vecka kommer vi bl.a. att skriva frågor till statistiska undersökningar.

Engelska

Årskurs 4:

De har sett på ett avsnitt av  ”The Game” (tror jag) och diskuterat innehållet och nya ord. Haft glosförhör samt arbetat i sina arbetsböcker.

Årskurs 5:

Inspelningen av spökhistorierna har börjat, först tränar de på att läsa sin berättelse högt. De tränar på uttal, betoning och muntlig framställning. De ska även lösa den högt för både kompis och lärare som ger lite tips för att slutligen spela in den. De som vill kommer att spela upp sin inspelning för klassen.

Årskurs 6:

Eleverna har inte haft så mycket engelska pga schemaändring. De arbetar med sitt låtprojekt. Eftersom de inte haft så många lektionstillfällen så skjuter vi upp deadlinen gällande översättningen av låten som skulle vart klar nu på fredag tills på tisdag nästa vecka.

NO

Årskurs 4:

Fortsatt med djurforskning. De som har blivit klara har förberett presentation i keynote. I slutet av nästa vecka är nog alla redo för presentation.

Årskurs 5:

Eleverna har nu kommit till slutfasen av sin djurforskning och nästa vecka blir det redovisning. De ska berätta om sitt djur i smågrupper, vissa har hunnit göra sina presentationer i keynote. Sen ska de läsa en kompis bok och de kommer även ta med sin egen bok och visa upp hemma.

Årskurs 6:

Denna vecka har nationella proven legat på de tillfällen eleverna skulle ha NO så de har inte jobbat vidare. Nästa vecka kommer eleverna att få övningsuppgifter att arbeta med som liknar de som senare kommer på nationella proven.

SO

Årskurs 4: De har fortsatt med Forntiden vilket skulle vara färdigt denna vecka. De elever som inte är klara får arbeta med detta hemma. De ska vara klara med forskningen och sin berättelse. Nästa vecka påbörjas ett nytt arbetsområde, vikingatiden och asatron.

Årskurs 5: Femmorna har haft ett prov om judendom. Nästa vecka kommer de att börja jobba med islam.

Årskurs 6: Sexorna arbetar just nu med frihetstiden och Gustav den tredje. De har sett på film och de svarar på frågor med hjälp av historieböcker. Dessa frågor ska vara besvarade på torsdag den 21:a mars. Därefter kommer de att forska om en historisk person från perioden.

Vänliga hälsningar arbetslag 4-6!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *