Hejsan alla föräldrar!
Veckan har flutit på bra, det har varit lugnt. Nästa vecka är sista veckan innan påsklovet och barnen går som vanligt torsdagen men är lediga på fredagen.

Vi skulle vilja påminna om vikten av att elever har ordentliga utekläder på sig då de är ute på rasterna.Veckan efter påsk kommer de elever som valts som trivselledare att starta uteaktiviter på rasterna, vi hoppas att vädret förbättrats mycket till dess!

Kolla gärna med era barn om de har läxor eller restuppgifter då de fortfarande är många som inte avslutar arbeten i tid. Om ni är osäkra, hör gärna av er till er processledare.

Kolla jättegärna in vår blogg på http://lekstorpsskolan.se

Några datum att komma ihåg:
Tis 9/4 – 5:orna ska på Häfa utbildning på brandstationen i Lerum, 8.30-11.00.
Tor 11/4 – 6:or har Nationellt prov i NO.

Detta gör vi just nu:
4:or
Engelska:
Vi har påbörjat ett arbetsområde som handlar kroppen, eleverna övar på ord genom att rita teckningar och dra pilar där de skriver orden på engelska. Vi kommer att fortsätta arbeta med detta nästa vecka.

NO:
NO-projektet kring djur fortsätter och de är i slutfasen. Arbetet ska redovisar efter påsklovet och en del elever har inte kommit så långt och kommer behöva arbeta lite hemma nästa vecka.

Matematik:
Denna veckan har eleverna jobbat vidare inför de statistiska redovisningarna. Nästa vecka kommer de att ha sin redovisning och vi kommer också att börja gå igenom de fyra räknesätten.

SV/SO:
Vi har nu börjat arbeta med Vikingtiden. Vi har tittat på faktafilmer och pratat om hur vikingarna och deras båtar såg ut. Eleverna har även börjar arbeta i ett frågehäfte om Vikingatiden där de med hjälp av läraoboken och faktafilmerna ska besvara frågorna. Här över de på sin handstil, sin läsförståelse och förmågan att sammanfatta texter med egna ord. Vi har nya veckans ord som förhörs fredag v.15 och det är sista förhöret med N-ljudet.

5:or
Engelska:
De läskiga teckningarna som eleverna målat under vårt spökprojekt sitter nu uppe på väggarna och några elever har spelat upp sina spökhistorier. Nästan alla spökhistorier finns nu i ett häfte som eleverna fått och vi kommer lyssna på mer redovisningar samt läsa kompisarnas spökhistorier. De elever som inte hunnit bli färdiga har läxa att bli klara och deras spökhistorier kommer sättas in i häftet.

NO:
Eleverna är i slutfasen kring sin forskning och redovisning blir på måndag. De elever som har en del kvar får färdigställa boken hemma, jag har uppmuntrat till att ta med den hem under veckan för att slippa arbeta under helgen. Inför redovisningen är det viktigt att innehållet är färdigt, inte bilder och framsida.

Matematik:
Denna veckan har eleverna redovisat sin statistik för varandra. De har varit riktigt duktiga och lyssnat på varandra på ett bra sätt. Några få grupper ska redovisa nästa vecka, vi kommer också att arbeta med algebra.

Svenska:
Eleverna har denna veckan gett varandra respons på kapitlen de har skrivit. Nästa vecka ska de ändra på texterna utifrån varandras respons, få respons från läraren och ändra igen och sedan skicka in sin slutgiltiga version.

SO:
Alla elever har nu genomfört förhöret om judenomen och jag har börjat gå igenom resultaten med dem en och en. För en del elever kommer det att bli muntlig eller skriftlig kompletering, vilket jag fortsätter meddela eleverna om nästa vecka. Vi arbetar nu med Islam och eleverna har fått i uppgift att söka fakta och skriva en faktatext som ska vara färdig fredag v.16. Därefter ska eleverna göra en tipspromenad som vi låter de andra eleverna i 4:an och 6:an genomföra.

6:or
Engelska:
Eleverna är i full gång med att översätta och analysera sin sång som de valt att arbeta med. En del elever är färdiga i grupp 2 kommer att redovisa nu på fredag. Samtliga elever i grupp 1 ska redovisa på fredag efter påsklovet (12/4) och resterande elever som inte redovisat gör det på måndag (15/4). Inlämning av arbetet ska vara mig tillhanda 11/4.

Matematik:
Eleverna har samlat in svaren i sina statistiska undersökningar. Nästa vecka kommer några grupper att redovisa för klassen.

NO:
Denna veckan har vi startat med biologi och tagit ut viktiga begrepp i ekologi. Dessa begrepp kommer vi att jobba mer med nästa vecka.

Svenska:
Vi arbetar med olika texttyper (brev, insändare, annons, faktatext). 3 grupper har nu genomfört det muntliga nationella provet i svenska och vi fortsätter att arbeta med det den närmsta tiden. Nästa vecka kommer elverna att få arbeta med att öva på att skriva en faktatext för att efter påskolovet börja skriva en faktatext om en historisk person.

SO:
Vi är nu inne på det sista arbetsområdet i historia och där ska eleverna välja en känd svensk eller nordisk historisk person och beskriva dess liv, det samhälle som den levde i och jämföra med hur det är idag. Vi kommer även det närmsta att förbereda eleverna inför de nationella proven i SO som är i början av maj. I torsdags var det inlämning av historiefrågorna som de ska ha besvara efter att ha läst om Frihetstiden och Gustav III. Många har lämnat in, men inte alla. Eleverna kommer inte att få någon mer lektionstid att arbeta med dessa frågor, utöver att de kan välja att arbeta med dem på sista passet måndagar och tisdagar.